Naar boven ↑

Update

Nummer 7, 2025
Uitspraken van 28 maart 2025 tot 10 april 2025
Redactie: mr. dr. R.P. Wijne, mr. L. Beij, mr. drs. R.M. Bertens, mr. J.W. Bosman, mr. M. Christe, mr. A.C. de Die, mr. M.A. Goldschmidt, mr. J.F. Groen, mr. N.A.D. Groot, mr. I.W. Hanemaaijer, mr. M.M. Hofstee, mr. A. Jagt, mr. J.M. Janson, mr. drs. C. van der Kolk, mr. X.R. van der Kruk-Ras, mr. I.J. de Laat, mr. E. Lam, mr. M. Martin, mr. A.M. De Nijs, mr. C. Pluijgers, mr. T.R. Riemersma, mr. A. Rube, mr. D. Schuurman, mr. S. Snelder, mr. C. Velink, mr. C.W.M. Verberne, mr. H.B.M. Vrieling, mr. J.M. de Vries, mr. D. van der Wal en mr. K.S. Waldron.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe GZR Update aan, klik hier om de pdf vanaf de website te downloaden.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de uitspraken onder aan deze nieuwsbrief. Ik licht er een voor u uit.

Verjaringstermijn
De uitspraak die ik wil belichten, betreft een oordeel van de Geschillencommissie Ziekenhuizen (GZR 2025-0081). Aan de geschillencommissie werd een zaak voorgelegd die betrekking heeft op seksueel misbruik van een patiënt in 1977. De patiënt in kwestie had om een onderzoek gevraagd waarop het ziekenhuis in een brief had laten weten dat door tijdsverloop en het ontbreken van informatie het niet meer mogelijk was om onderzoek in te stellen. Volgens de patiënt ten onrechte.

Ten overstaan van de geschillencommissie beriep het ziekenhuis zich op verjaring. Daar is de voorzitter van de geschillencommissie het mee eens. Naar het oordeel van de voorzitter is het in zijn algemeenheid niet wenselijk dat patiënten zonder enige beperking in tijd klachten in kunnen dienen. Dit waarborgt dat zorgaanbieders zich inhoudelijk kunnen verweren en hen de mogelijkheid tot het zorgvuldig onderzoeken van de klacht niet wordt ontnomen. De voorzitter oordeelde voorts dat de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) op zichzelf geen verjaringstermijn kent. Het Burgerlijk Wetboek kent wel een verjaringstermijn; op grond van artikel 3:306 van het Burgerlijk Wetboek verjaart een rechtsvordering na twintig jaar, indien de wet niet anders bepaalt. Nu de Wkkgz als lex specialis hierin geen uitsluitsel geeft, sluit de voorzitter aan bij deze verjaringstermijn in het Burgerlijk Wetboek. De geschillencommissie is dan ook niet toegekomen aan een inhoudelijke behandeling van het geschil. Overigens werd nog opgemerkt dat de geschillencommissie niet bevoegd is de zorgaanbieder te gelasten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de klacht van de cliënt.

Onze zoekfunctie
Wist u dat GZR Updates uit meer bestaat dan deze nieuwsbrief en de mogelijkheid om kennis te nemen van annotaties? Alle door onze redactieleden zorgvuldig geselecteerde en samengevatte uitspraken komen in een database. GZR Updates biedt de mogelijkheid om op doeltreffende wijze de database te doorzoeken, zodat u de voor u relevante uitspraken kunt vinden. Zie hier voor de mogelijkheden.

LinkedIn-groep
Bent u al bekend met onze LinkedIn-groep? Nadat u op LinkedIn bent ingelogd, wordt u op deze pagina geattendeerd op onze nieuwsbrief, maar ook op ander nieuws. Verder kan op deze pagina kennis worden gedeeld.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de gezondheidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar juridisch@boom.nl.

Met vriendelijke groet,

Rolinka Wijne
Hoofdredacteur GZR Updates