Naar boven ↑

Update

Nummer 6, 2019
Uitspraken van 17-03-2019 tot 28-03-2019
Redactie: mr. dr. R.P. Wijne, mr. L. Beij, mr. drs. R.M. Bertens, mr. J.W. Bosman, mr. M. Christe, mr. A.C. de Die, mr. M.A. Goldschmidt, mr. J.F. Groen, mr. N.A.D. Groot, mr. I.W. Hanemaaijer, mr. M.M. Hofstee, mr. A. Jagt, mr. J.M. Janson, mr. drs. C. van der Kolk, mr. X.R. van der Kruk-Ras, mr. I.J. de Laat, mr. E. Lam, mr. M. Martin, mr. A.M. De Nijs, mr. C. Pluijgers, mr. T.R. Riemersma, mr. A. Rube, mr. D. Schuurman, mr. S. Snelder, mr. C. Velink, mr. C.W.M. Verberne, mr. H.B.M. Vrieling, mr. J.M. de Vries, mr. D. van der Wal en mr. K.S. Waldron.

Geachte heer/mevrouw,

Bijgaand treft u een nieuwe GZR Update aan.

Rechtspraak
Graag wijs ik u op de uitspraken onder aan deze nieuwsbrief. Ik licht er enkele voor u uit.

Verbod om beroep te doen op cessieverbod
De eerste uitspraak die ik onder uw aandacht wil brengen, betreft een uitspraak in kort geding over het cessieverbod (GZR 2019-0067). Zorgverzekeraars CZ en Menzis hebben vanaf 1 januari 2019 in hun verzekeringspolisvoorwaarden opgenomen dat een verzekerde met een naturapolis zijn vordering op de zorgverzekeraar voor afgenomen niet-gecontracteerde zorg niet mag overdragen aan zijn zorgaanbieder en ook niet meer mag vragen de van de zorgverzekeraar daarvoor te ontvangen vergoeding direct aan zijn zorgaanbieder te betalen (cessieverbod). Doel is te stimuleren dat zorgaanbieders die geen zorgcontract met hen hebben gesloten op rechtmatigheid en doelmatigheid worden gecontroleerd door de verzekerden zelf, om zodoende de hoge kosten van dergelijke zorgaanbieders te kunnen terugdringen. Twee zorgaanbieders, werkzaam in de verslavingszorg, hebben echter betoogd dat hun patiënten de gelden direct zullen gebruiken om in hun verslaving te voorzien. Mitsdien hebben zij de voorzieningenrechter gevraagd een beroep op het cessieverbod te verbieden. Wat CZ betreft, doet de voorzieningenrechter dat. CZ heeft, anders dan Menzis, geen goede regeling getroffen (of in ontwikkeling) om te voorzien in de belangen van de zorgaanbieders in deze sector.

Wob geen grond voor inzage cliëntdossier beschermde jeugdige
Een tweede uitspraak die ik belicht, ziet op de toepasselijkheid van de Wet openbaarheid van bestuur (GZR 2019-0068). Een moeder verzocht de Stichting Jeugdbescherming west Zuid-Holland om informatie over haar meerderjarige zoon en deed in dat verband een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Stichting Jeugdbescherming wees dat verzoek af stellende dat de Wob geen betrekking heeft op cliëntdossiers. De Rechtbank Amsterdam wees het daartegen ingestelde beroep af. De rechtbank overwoog dat de Jeugdwet een eigen regime van inzage kent en dat de weg van de Jeugdwet (civiele gang) bewandeld moet worden. In hoger beroep wordt de uitspraak van de rechtbank bevestigd: de Wob is niet van toepassing. Ook een beroep op het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind mag de moeder niet baten.

Annotaties
Verder maak ik u ook graag attent op onze annotaties. Dit keer treft u een annotatie van de hand van Eva Deen (Deen Gezondheidsrecht). Eva becommentarieert twee uitspraken van de Geschillencommissie Zorg Algemeen (GZR 2018-0187 en GZR 2018-0300). Deze geschilleninstantie beoordeelde de vordering van een patiënte die schade leed door een esthetische behandeling. De behandeling bleek door een onbevoegde arts te zijn verricht. Hoe de geschilleninstantie met dat gegeven is omgegaan is onderdeel van Eva’s commentaar evenals de manier waarop de geschilleninstantie is omgegaan met het gegeven dat er discussie ontstond over de nakoming van het bindend advies van de geschilleninstantie. Lees en denk!

Scripties
Ook maak ik u graag attent op onze scripties. Lezenswaardig is ook de scriptie van Britt Warmerdam (UvA). Britt analyseerde het second victimschap van artsen tegen de achtergrond van het huidige en nieuwe tuchtrecht. Wat mogen we van het nieuwe tuchtrecht verwachten als het uitgangspunt is dat second victimschap onwenselijk is?

Nieuws
De afgelopen twee weken verschenen verschillende nieuwsberichten. Deze zijn op frequente tijden te lezen op de website.

Inzenden eigen rechtspraak
Beschikt u zelf over een nog niet gepubliceerde uitspraak die relevant is voor de gezondheidsrechtpraktijk en rechtsontwikkeling, klik dan hier om de geanonimiseerde uitspraak in te zenden. Wij stellen dat erg op prijs.

Vragen of opmerkingen
Mocht u vragen of opmerkingen hebben over deze nieuwsbrief, dan kunt u mailen naar gzr-updates@boomdenhaag.nl.

Alvast een goed weekend.

Met vriendelijke groet,

Rolinka Wijne
Hoofdredacteur GZR Updates


Hoge Raad

Hof

Rechtbank

Raad van State

Tuchtcolleges